30 Ekim 2012 Salı

Bulaşıcı (Virüs) Hastalıklar ve Korunma Yolları

Çevremizde bizi etkileyen ve vücudumuza zararlı olan pek çok virüs bulunmaktadır. Okullarda, hastanelerde, taşıtlarda ve daha pek çok ortam bu virüsler elden ele dolaşmaktadır.

Peki bu virüsler yani bulaşıcı hastalıklar nelerdir diye hiç sordunuz mu?

Bulaşıcı hastalıklar, (enfeksiyon hastalıkları) hastalık yapıcı canlıların, özellikle mikroorganizmaların vücuda girmesinden ileri gelen ve aym bulaşma zinciriyle hastalardan sağlıklı kişilere geçebilen hastalıklar grubuna denir.

Vücuda bulaşan mikroorganizmalar her zaman hastalığa yol açmayabilir, dokuların bu mikroorganizmalara tepkisi, klinik belirti vermeyen hafif bir bağışıklıkla sınırlı kaldığında yalnızca bir enfeksiyon söz konusudur.

Bulaşıcı hastalıklardan korunmak için kullanılan aşılar bunun en somut örneğidir. Örneğin, kızamıktan sorumlu olan virüs, hastalık yapıcı etkisi zayıflatılarak vücuda verildiğinde, aşılanan kişinin sağlığında belirgin bir değişikliğe yol açmaksızın bir kızamık enfeksiyonu ortaya çıkarak bu hastalığa karşı bağışıklık sağlar. Buna karşılık, dokuların vücuda giren mikroorganizmalara karşı tepkisi kişinin sağlığım bozacak kadar ağır olduğunda ve klinik bulgularla tanımlandığında, artık bulaşıcı bir hastalık söz konusudur.

Kaynak: http://www.saglikminator.com/2012/09/bulasici-hastaliklar-nelerdir.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder